Pierderea parului sau alopecia este, din pacate, o afectiune cu care se confrunta o mare parte a populatiei. Varsta, alimentatia, diferitele afectiuni, modificarile hormonale, diverse infectii reprezinta cauze ale caderii parului atat la barbati, cat si femei. O metoda revolutionara de diagnosticare este tricoscopia, in Cluj aceasta putand fi efectuata cu ajutorul unui dermatoscop digital Fotofinder.
Tricoscopia sau TrichoLab este o investigatie realizata cu scopul de a identifica afectiunea responsabila pentru caderea parului, etapa esentiala a unui plan de tratament adecvat si eficient. Examinarea inlocuieste vechile metode invazive si dureroase de diagnosticare, cum ar fi biopsia scalpului, care presupune prelevarea de tesut de pe pielea capului, operatiune care necesita anestezie locala si o perioada de vindecare ulterioara.
Cum se efectueaza tricoscopia in Cluj?
Tricoscopia in Cluj se poate efectua cu dermatoscopul digital Fotofinder, setat pe functia tricologie. Aparatul analizeaza amanuntit scalpul pacientului, numarand firele si diferentiindu-le in functie de etapa de viata a acestora, daca sunt in stadiul de crestere sau in stadiul terminal. De asemenea, dispozitivul examineaza numarul de foliculi pilosi cu 1, 2 sau 3 unitati foliculare, grosimea medie a firelor de par, indicatori care vor ajuta medicul dermatolog sa determine cauza caderii parului si sa stabileasca cel mai potrivit tratament pentru afectiunea cauzatoare.
Avantajele date de tricoscopia in Cluj efectuata astfel constau in faptul ca este o metoda digitala de evaluare a parului, neinvaziva, nedureroasa, bazata pe dermoscopie video. In loc de masuratori manuale repetate si obositoare ale parametrilor relevanti ai scalpului, o serie de imagini panoramice și videodermoscopice sunt captate de pe zonele afectate de caderea parului si transferate din software-ul TrichoLab Suite către TrichoLab, unde se realizeaza o analiza aprofundata.
Imaginile sunt inregistrate cu zoom 20x si zoom 70x pentru o vizualizare cat mai clara. Pe baza evaluarii calitative si statistice a acestor imagini, aparatul elaboreaza un raport de tricoscopie complex, cu parametri cheie care stau la baza diagnosticului caderii parului.
Procedura nu dureaza mai mult de 15 minute, iar rezultatele si diagnosticul vor putea fi inmanate pacientului peste 7 zile. Cadrele captate de aparat sunt trimise catre departamentul de Tricologie Fotofinder din Germania, unde sunt examinate de un grup de medici specialisti in afectiunile parului. Rezultatele finale sunt disponibile in 7 zile. Acestea constau intr-o tricograma amanuntita si un diagnostic pentru caderea parului, medicul dermatolog putand incepe administrarea tratamentului.
Cine poate beneficia de tricoscopie in Cluj?
Tricoscopia sau analiza TrichoLab nu are contraindicatii si efecte adverse, ea putand fi efectuata de orice persoana care se confrunta cu problema caderii parului. In urma consultatiei la dermatolog, in care se face o analiza amanuntita a starii pacientului, a stilului de viata, in vederea identificarii posibililor factori declansatori ai alopeciei, se recomanda analize de sange.
Impreuna cu tricoscopia, in Cluj analizele ofera informatiile necesare pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului aferent afectiunii de care sufera pacientul si care ii provoaca pierderea parului. TrichoLab este in acest sens o investigatie absolut necesara inaintea oricarei proceduri sau tratament care vizeaza scalpul.
Cum trebuie sa se pregateasca pacientul pentru tricoscopie?
Fiind o analiza neinvaziva si nedureroasa, tricoscopia nu necesita anestezie sau alte pregatiri suplimentare ale scalpului. Pacientul trebuie sa fie proaspat spalat pe cap si sa nu foloseasca produse de styling care pot lasa reziduuri. Se recomanda persoanelor cu parul alb sa se vopseasca in prealabil pentru ca parul sa poata fi mai usor identificat in imaginile preluate cu TrichoLab, iar examinarea lui sa fie facuta cat mai precis.
De asemenea, pacientul poate pleca imediat dupa procedura si isi poate relua activitatile oricand. Acesta trebuie sa stie ca va trebui sa revina peste 7 zile pentru a primi raportul de evaluare TrichoLab si diagnosticul.
Cea de-a doua sedinta de tricoscopie se efectueaza la sfarsitul administrarii schemei de tratament pentru a verifica eficacitatea acestuia in afectiunea de care sufera persoana. Acelasi tip de raport este generat de softul TrichoLab, iar parametri initiali si cei finali sunt comparati, evolutia lor pozitiva indicand eficacitatea tratamentului.
Diagnosticarea cu ajutorul tricoscopiei ofera persoanelor de toate varstele sansa determinarii riguroase a cauzelor caderii parului. Prin intermediul acestei metode neinvazive, nedureroase, care dureaza putin se obtin informatii esentiale pentru stabilirea unei scheme adecvate de tratament si pentru rezolvarea problemelor cauzate de caderea parului.