Peeling chimic Cluj

Pentru tenul cu probleme, acnee, cicatrice, pete, dar si pentru tenul imbatranit, pentru care nu mai functioneaza obisnuitele creme de fata, specialistii recomanda peelingul chimic. Este o metoda foarte populara de intinerire a pielii, accesibila tuturor femeilor care doresc sa isi imbunatateasca aspectul tenului intr-un mod rapid, nedureros si cu efecte pe termen lung.
Efectuat de un specialist, in cadrul unei clinici de profil, peelingul chimic este o metoda sigura si eficienta de a indeparta riduri fine, cicatrice, pete pigmentare, pistrui, urme de arsuri solare, pori vizibili si aspectul tern, lipsit de stralucire al pielii.
Numele procedurii vine de la cuvantul “peel” care in limba engleza inseamna “coaja”. Principiul dupa care functioneaza este exfolierea pielii, mai mult sau mai putin profunda, si inlocuirea ei cu un nou strat de piele, mai tanar, mai proaspat si mai neted.

Peelingul chimic, o procedura sigura

Peelingul chimic se efectueaza numai de catre medici dermatologi in cadrul unor cabinete medicale sau clinici specializate. Substantele folosite au concentratia necesara pentru a nu provoca leziuni la nivelul pielii si a fi in acelasi timp eficiente. Dozarea se face intotdeauna controlat, cu substanta potrivita tipului de peeling pentru care pacienta opteaza si pe care medicul il recomanda. Desi in prezent se comercializeaza diferite solutii pentru aceasta procedura, recomandam evitarea lor si efectuarea peelingului chimic doar de catre personalul specializat, pentru evitarea unor efecte nedorite si a unor leziuni ale pielii.

In ce consta peelingul chimic

Peelingul chimic consta in aplicarea unei substante chimice sau enzimatice care distruge controlat celulele pielii, permitand regenerarea acesteia cu celule noi. Straturile noi de piele vor fi mai sanatoase, mai ferme, mai netede, cu o culoare mai uniforma, iar rezultatul va fi o piele mai frumoasa si un aspect intinerit.
Exista mai multe tipuri de peeling chimic, in functie de profunzimea stratului de piele care se doreste regenerata. In functie de aceasta se stabileste si substanta care va fi folosita. Alegerea tipului de peeling depinde de gradul de afectare a pielii si de rezultatul dorit de fiecare pacienta. In orice caz, decizia trebuie sa tina cont de recomandarile medicului curant.
Peelingul superficial utilizeaza acizi slabi pentru a determina o descuamare la nivelul stratului de la suprafata pielii, in cazul tenului cu riduri fine, piele aspra sau depigmentari usoare. Substanta se poate aplica pe zona afectata de pe fata, gat sau maini, dupa curatarea pielii si produce un disconfort usor, cu senzatii de mici intepaturi. Tegumentul se inroseste, dar isi revine in termen de 14 ore de la procedura, pacienta putand sa isi reia activitatile curente a doua zi. Exfolierea dureaza intre 3 si 7 zile. Pentru rezultate mai bune, procedura poate fi repetata periodic, la intervale intre 3 si 6 saptamani.
Peelingul mediu foloseste ca substanta chimica acidul glicolic sau acidul tricloracetic, pentru a patrunde pana in stratul mediu al pielii, a distruge celulele cu probleme si a le inlocui cu altele noi. Sunt vizate pigmentarea legata de inaintarea in varsta, ridurile, cicatricele de la acnee si pielea aspra. Recuperarea dureaza cateva zile, intrucat pielea este afectata mai in profunzime si are nevoie de refacere.
Peelingul profund este mai rar folosit in zilele noastre, procedura fiind inlocuita cu alte terapii, cum ar fi cea cu laser sau radiofrecventa fractionata. Principiul este acelasi, dar substanta trebuie sa penetreze mai adanc straturile pielii, pentru a corecta pete accentuate, cicatrice, riduri mai adanci si pistrui. Imbunatatirea aspectului pielii este considerabila, dar si perioada de refacere creste proportional cu profunzimea afectarii pielii.

Cine poate opta pentru peelingul chimic?

Orice persoana poate opta pentru procedura peelingului chimic, dar numai dupa consultarea si la recomandarea unui medic dermatolog. Exista totusi cateva contraindicatii ale tratamentului. Procedura nu poate fi aplicata persoanelor care urmeaza sau au urmat un tratament pentru acnee cu izotretinoina in ultimele sase luni, persoanelor cu un ten foarte inchis la culoare, celor care au cicatrice cu evolutie indelungata sau cicatrici keloide, precum si celor predispuse la eruptii si iritatii frecvente ale pielii.
Peelingul chimic se recomanda in general persoanelor cu pielea si parul deschise la culoare. Peelingul superficial poate fi o solutie de improspatare a tenului pentru femeile cu varsta peste 30 ani, din mediul urban, supuse polarii zilnice sau fumatoare. Pentru tinerii cu ten acneic si/sau cu exces de sebum, medicii indica varianta peelingului cu acid salicilic, cu efect reglator asupra glandelor sebacee, antiinflamator si antimicrobian.
Ridurile superficiale sau petele pigmentare aparute dupa 40 de ani, precum si aspectul de piele uscata, rugoasa se pot ameliora cu ajutorul peelingului chimic mediu.

Cum protejam pielea dupa peelingul chimic

Dupa aceasta procedura, pielea are o reactie asemanatoare cu cea rezultata in urma unei arsuri solare. Aceasta poate fi superficiala sau mai profunda, in functie de tipul de peeling. Pentru cel superficial, reactia este inrosirea pielii si descuamarea acesteia intr-un interval de pana la o saptamana. Peelingul mediu si profund necesita o perioada de refacere mai lunga (pana la doua saptamani) si pot fi urmate de umflarea tegumentului, vezicule si cruste.
De regula, peelingul se efectueaza in sezonul rece, cand soarele nu este atat de puternic. Pielea regenerata este mai sensibila si trebuie protejata de razele ultraviolete.
Pentru rezultate mai bune se recomanda repetarea periodica a sedintelor de peeling chimic.