Indepartare alunite Cluj

Alunitele sunt leziuni pigmentare, de obicei benigne sau necanceroase, care pot fi pur si simplu lasate in pace. Cu toate acestea, daca alunita deranjeaza in vreun fel, medicul dermatolog poate recomanda procedura de indepartare alunite. In Cluj, interventia presupune mai multe metode de excizie, in functie de evaluarea specialistului si de aspectul alunitei.

Persoanele pot prezenta alunite sau nevi pigmentari oriunde pe suprafata tegumentului. Acestea sunt de regula de culoare maro, dar pot fi si negre, albastre sau in nuanta pielii, au in general o forma circulara, dar pot avea si contur neregulat. Majoritarea alunitelor nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea persoanelor, nu provoaca dureri, mancarimi sau alte simptome. Atunci cand nevii pigmentari ajung sa deranjeze, sa se agate de haine sau sa devina incomozi, din motive medicale sau estetice, se poate impune interventia de excizie alunite. In Cluj, la clinica noastra, procedura se realizeaza chirurgical, prin metode sigure de indepartare totala a tesutului si supunerea ulterioara a acestuia la un examen histopatologic, pentru a inlatura orice suspiciune, avand astfel posibilitatea de a depista un eventual cancer de piele in stadiu incipient.

Metode sigure de indepartare alunite in Cluj

Leziunile cutanate sunt de obicei indepartate sub anestezie locala. După o examinare atenta, zona din jurul alunitei va fi curatata cu solutie antibacteriana pentru a inlatura pericolul infectiei. Pentru a elimina alunita, medicul va taia in jurul ei pe o suprafata ovala. Nevii pigmentari se izoleaza in recipiente care se trimit la un laborator pentru analiza. Daca taietura lezeaza o suprafata mai extinsa, rana va fi inchisa prin cateva copci si acoperita cu pansament. Iata care sunt principalele tipuri de taieturi la indepartare alunite in Cluj si caror tipuri de nevi pigmentari se aplica ele.

Excizie chirurgicala cu margine de siguranta

Excizia cu margine de siguranta este o procedura care implica taierea pielii alunitei si putin in jurul acesteia, precum si in profunzime, cu ajutorul unui bisturiu. Dar inainte de a face o incizie, medicul dermatolog va injecta anestezic local, astfel incat persoana sa nu simta nicio durere. Se va indeparta apoi partea in care este prezenta alunita, iar zona va fi cusuta astfel incat pielea sa se poata recupera.

Desi cicatricea rezultata poate avea un diametru de 3 ori mai mare decat alunita, este metoda preferata de medicii dermatologi pentru siguranta ei in indepartarea totala a oricarui pericol reprezentat de celulele nevului pigmentar. Alunita poate fi analizata in toate planurile, pentru un diagnostic precis.

Excizia tip „shave”

In procedura exciziei tip „shave”, dermatologul foloseste un bisturiu pentru a rade primul strat al aluniței, niveland pielea. Manevra se efectueaza pana cand alunita dispare de pe piele. Inainte de inceperea procedurii, zona este amortita cu ajutorul unui anestezic, astfel incat pacientul sa nu simtă disconfort si durere. Nu este nevoie de cusaturi in aceasta metoda, pielea se cauterizeaza local, iar recuperarea este relativ rapida in comparatie cu alte metode. Dezavantajul ar putea consta in faptul ca alunita este trimisa la laborator in fragmente, iar histopatologul o va diagnostica doar prin analiza uneia dintre parti. De aceea, sunt deosebit de importante aspectul initial si examinarea inainte de indepartarea alunitei.

Biopsia de tip „punch” sau excizia „punch”

Biopsia „punch” se realizeaza asupra alunitelor de mici dimensiuni, care se elimina cu o preducea rotunda, dupa care zona se inchide cu unul sau mai multe fire de sutura. Cicatricea este mult mai restransa, iar nevul pigmentar poate fi analizat riguros, in profunzime.

In functie de aspectul nevilor pigmentari, se va stabili si procedura de indepartare alunite in Cluj. Pretul interventiei depinde de complexitate, de marimea alunitei si caracteristicile acesteia si se determina in urma unei examinari preliminare de catre medicul dermatolog.

Metodele chirurgicale de indepartare a alunitelor sunt cele mai sigure pentru sanatatea persoanelor, asigurand cele mai bune rezultate in indepartarea totala a tesuturilor nevilor pigmentari si diagnosticarea microscopica certa. Procedurile de excizie a nevilor pigmentari prin electrocauterizare, crioterapie, radiocauterizare sau laser ablativ, efectuate fara examen histopatologic sau biopsie, se rezuma la inlaturarea alunitelor deranjante, fara a asigura un diagnostic sigur al tesutului indepartat.