Dermatologie Cluj pediatrica

Dermatologia este una dintre cele mai populare specialitati medicale, poate si pentru ca problemele de piele sunt unele vizibile, iar oamenii afla mai usor de ele, ajungand apoi rapid la un medic pentru a le trata, spre deosebire de afectiunile interne.
Dermatologia pediatrica este de asemenea foarte populara, pentru ca in momentul cand au un copil, parintii sunt foarte atenti la starea sa de sanatate, iar una dintre modalitatile de a se asigura ca totul este in regula este examinarea pielii bebelusului, mai ales in primele luni de viata.

Ce este dermatologia pediatrica

Dermatologia pediatrica se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor ce apar pe piele, pe mucoase, pe unghii si pe parul persoanelor de pana in 18 ani. Medicul care este specializat in acest domeniu se numeste dermatolog pediatru si isi desfasoara activitatea intr-un cabinet privat, intr-o clinica de stat sau intr-un spital.
Medicii dermatologi pediatri trateaza asadar copiii si adolescentii atat in ambulatoriu, dar pot sa acorde ingrijiri si pacientilor internati. Diagnosticheaza o varietate de afectiuni, inclusiv: semne din nastere, infectii ale pielii, dermatite, nevi melanocitari, genodermatoze, eruptii acneiforme, cancere de piele, exanteme virale etc.

Ce afectiuni dermatologice sunt frecvente in randul copiilor

Problemele de piele sunt foarte frecvente in randul copiilor. Pielea bebelusilor, in special, este foarte sensibila la agresiunea factorilor de mediu, pentru ca ea nu a ajuns inca la maturitate si din acest motiv, in contactul cu diferiti agenti patogeni se irita foarte usor, se inflameaza, deranjandu-i pe cei mici, din cauza usturimilor sau a mancarimii.

Dermatita de scutec

Este specifica nou-nascutului si se manifesta sub forma de iritatii rosii si inflamatii in zona in care pielea este acoperita de scutec.

Dermatita seboreica a nou-nascutului

Tot din grupa de varsta de 0+ ani face parte si dermatita seboreica a noului nascut, care se manifesta prin cruste galben-maronii, aderente, grasoase, ce sunt localizate initial in crestetul capului, dupa care se pot extinde pe intreg scalpul.

Dermatita atopica

Debuteaza in jurul varstei de 3-6 luni si consta in aparitia unor leziuni eritematoase, rosii, cu o suprafata acoperita de cruste si vezicule, in special pe fata, trunchi si membre, dar si pe celelalte parti ale corpului. Necesita o evaluare dermatologica, in care medicul stabileste si un tratament, dar si o rutina de ingrijire.

Dermatofitoza

Este o afectiune care se manifesta sub forma unor pete rosii ce dau o senzatie de mancarime. Se transmite prin contactul piele pe piele cu persoane infectate, dar si prin folosirea jucariilor la comun.

Mana-Gura-Picior

Afectiunea este des intalnita la copiii de varsta prescolara, in special, care se afla in colectivitate (cresa, gradinita). Debuteaza cu febra, si apare pe piele sub forma unor vezicule rosii, mai ales in zona mainilor, a gurii si a talpilor, motiv pentru care este cunoscuta in popor cu acest nume. Se transmite prin tuse si stranut.

Varicela

Varicela, cunoscuta sub numele de Varsat de vant, este una dintre cele mai contagioase boli ale copilariei, fiind provocata de virusul varicelo-zosterian. Se manifesta prin aparitia unor vezicule, initial pe piept, fata si spate, care se raspandesc apoi pe tot corpul. Eruptia este insotita de mancarimi.

Scarlatina

Scarlatina reprezinta o infectie bacteriana, provocata de streptococul beta-hemolitic de grup A, ce se manifesta prin amigdalita acuta, febra inalta si printr-o eruptie de culoare rosu intens. Petele sunt mici si aspre la palpare, iar in prima zi limba este acoperita de un depozit alb-cenusiu, care in timp se descuameaza. Se trateaza cu antibiotice si, in unele cazuri, poate fi nevoie de internarea in spital, pentru tratarea simptomelor severe sau a complicatiilor.

Rujeola

Pojarul, cum mai este cunoscuta aceasta afectiune, este o infectie virala contagioasa ce se manifesta printr-o eruptie cutanata si are simptome asemanatoare cu raceala. Virusul responsabil de aparitia sa este Morbillvirus, din familia Paramyxovirus, ce se transmite prin tuse, stranut si prin aer. Este o boala care poate fi foarte periculoasa pentru copiii sub 5 ani si pentru adultii de peste 20 de ani.

Rubeola

La copii, rubeola este, in general, o boala usoara, ce debuteaza pe fata, dupa care se raspandeste pe restul corpului. Alte simptome ce pot aparea ar fi: stare subfebrila, durere de cap, ganglioni limfatici mariti, inrosire usoara a ochilor, tuse, rinoree. Aproximativ 20-50% dintre persoanele care se infecteaza nu prezinta simptome.

Eczeme

In cazurile usoare, eczemele se prezinta sub forma unor umflaturi rosii, dar in cazurile serioase se manifesta prin umflarea zonei si prin aparitia de bule sau roseata.

Contuzii

Contuziile sunt vanataile ce apar in urma unor lovituri. Copiii care practica un sport sunt mai predispusi la aparitia lor, de aceea se recomanda purtarea echipamentului adecvat.

Acnee

Acneea apare la copiii de 12-16 ani, sub influenta factorului hormonal, dar si a celui genetic. Trebuie tratata de la debutul sau, pentru ca are un impact puternic asupra vietii sociale, dar si in dezvoltarea cicatricilor.

Pot merge la un dermatolog pediatru fara bilet de trimitere?

Atunci cand este nevoie sa mearga la un cabinet de dermatologie pediatrica in Cluj sau in alt judet din tara, parintii isi doresc sa stie daca se pot prezenta pe baza unui bilet de trimitere sau fara.
Daca au obtinut un bilet de trimitere de la medicul de familie, care a observat o anumita problema dermatologica ce trebuie investigata de un specialist, consultatia va fi gratuita. Conditia este ca medicul respectiv sa aiba contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In caz contrar, consultatia va trebui achitata.

Cum alegi un dermatolog pediatru bun pentru copilul tau

Fiecare parinte isi doreste cele mai bune servicii pentru copilul sau, mai ales cand vine vorba de dermatologie pediatrica. In Cluj, dar si in celelalte judete din Romania sunt medici bine pregatiti si cu experienta, la care trebuie sa ajunga micutii cu o anumita afectiune dermatologica pentru a primi tratamentul adecvat. Iata cum poti alege un medic dermatolog pediatru bun pentru bebelusul, prescolarul, scolarul sau adolescentul aflat in nevoie:

Reputatia si calitatile medicului

Inainte de a ajunge in fata unui medic, trebuie sa cunosti cateva lucruri importante despre el: cum sunt evaluate serviciile sale de catre cei care au beneficiat de ele, prin ce s-a facut remarcat pe plan local, ce pregatire si ce experienta are, care este atitudinea fata de pacienti. Copiii sunt, in general, destul de reticenti cand vine vorba de medici si spitale, si de aceea un bun profesionist, care stie cum sa-i apropie si sa-i faca sa se deschida este de dorit intotdeauna. Unii dermatologi pediatrici cauta chiar diverse strategii pentru a-i atrage pe micuti si a-i face sa coopereze: le vorbesc pe un ton cald si apropiat, le explica pe intelesul lor ce fac, mai exact, le elibereaza „diplome” pentru ca au fost cuminti si curajosi.

Calitatea serviciilor oferite de clinica

Un profesionist desavarsit trebuie sa-si desfasoare activitatea intr-o clinica ce se ridica la inaltimea calitatilor sale. Usurinta programarii, respectarea orelor de consultatie, atitudinea deschisa si optimista a personalului sunt aspecte care conteaza foarte mult in alegerea doctorului si a clinicii respective.

Aparatura si materialele utilizate

Chiar daca majoritatea afectiunilor cu care copiii se prezinta la un dermatolog pediatric in Cluj sau in tara sunt unele usoare, ce nu necesita aparatura speciala pentru investigare si interventie, sunt si unele care necesita o astfel de tehnica. Dotarea cu aparate laser de ultima ora, cu lampi speciale sau cu un dermatoscop performant este esentiala pentru un diagnostic corect si implicit pentru un tratament care sa dea rezultate.

Cum pregatesti copilul pentru consultatia dermatologica

Pentru a te asigura ca micutul sau adolescentul se simte confortabil in timpul consultatiei de dermatologie pediatrica in Cluj sau in zona in care te afli, trebuie sa-l pregatesti cu cateva zile inainte.
Cei mici reactioneaza foarte bine daca le sunt prezentate desene animate pe aceasta tema, in care experienta medicala este abordata cu calm si cu optimism, drept o activitate benefica pentru el. Celor mari li se va explica simplu si concis in ce costa consultatia si cat de importanta este pentru rezolvarea problemei dermatologice pe care o intampina.

Cum se desfasoara o consultatie de dermatologie pediatrica

Rolul unei consultatii de dermatologie pediatrica este sa rezolve problema cu care pacientul se prezinta in cabinetul medicului.
In primele minute, doctorul dermatolog va pune cateva intrebari pentru a afla exact cand a debutat problema, care sunt simptomele, care este istoricul medical al pacientului. Dupa ce are un tablou complet al acestor date (anamneza), trece la:
• investigarea problemei (vizualizand, palpand zona respectiva, utilizand dermatoscopul, video-dermatoscopul etc.);
• diagnosticul – un medic dermatolog pediatru poate diagnostica multiplele afectiuni ale pielii, mucoaselor, unghiilor sau parului de care pot suferi copiii, atat probleme acute, cat si cronice sau afectiuni congenitale;
• efectuarea procedurilor necesare – poate fi vorba despre: biopsii, indepartarea chirurgicala a: leziunilor, negilor, chisturilor etc.) sau despre tratamentul cu laser al unor semne din nastere;
• prescrierea unui tratament – ultima etapa a unei consultatii este cea in care medicul elibereaza o reteta medicala pentru tratamentul afectiunii descoperite. Aceasta poate include medicatia clasica, dar si recomandari pentru a incetini sau stopa evolutia bolii.

In concluzie, dermatologia pediatrica este foarte importanta pentru ca prin ea se diagnosticheaza si se trateaza o multitudine de probleme ce pot aparea inca din primele zile de viata ale oamenilor. Clinicile de dermatologie pediatrica din Cluj sunt recunoscute la nivel national pentru calitatea medicilor si a serviciilor oferite si de aceea sunt atat de vizitate si de recomandate.