Dermatologie Cluj bilet trimitere

Multe persoane se prezinta la cabinetele de dermatologie din Cluj cu bilet de trimitere pentru controale de rutina sau pentru ca sunt ingrijorate de existenta unei posibile boli. Chiar daca ai un program incarcat, este important sa nu neglijezi vizita la dermatolog, deoarece problemele de piele pot sa apara la orice varsta. Multe dintre acestea sunt considerate in mod gresit inofensive, ceea ce duce la amanarea consultului si la o posibila agravare.
In competenta medicului dermatolog intra diagnosticarea si tratamentul problemelor de piele, par, unghii si mucoase. Pe langa acestea, dermatologul este specializat si in domeniul bolilor cu transmitere sexuala.

De ce este important sa mergi periodic la dermatolog?

Este important sa ai grija de pielea ta, aceaasta fiind cel mai mare organ al corpului. Pielea capata forma unei bariere impotriva virusilor, bacteriilor si altor microorganisme daunatoare din mediul inconjurator, avand un rol esential in sanatatea imunitara. In unele cazuri, pielea ne poate oferi indicii despre sanatatea interna, semnaland existenta sau debutul unei afectiuni.
O mare parte a populatiei nu considera vizita la dermatolog ca fiind o prioritate. Totusi, este important sa mergi la un consult cel putin o data pe an pentru examinarea pielii. Intr-un an, pielea poate suferi modificari si tocmai de aceea se recomanda sa mergi periodic la dermatolog, fie ca exista sau nu suspiciunea existentei unei afectiuni.
Daca in istoricul medical al familiei tale exista persoane care au suferit de cancer de piele sau care au foarte multe alunite, cel mai indicat ar fi ca examinarea pielii sa fie facuta mai des, in functie de recomandarile medicului. O vizita la dermatolog poate preveni agravarea unor afectiuni periculoase, cum ar fi cancerul de piele, care se poate raspandi in organism daca nu se intervine cu tratament in stadii incipiente.
Consultatia incepe printr-o serie de intrebari privind istoricul medical personal si al familiei. Inainte de a trece la procesul de examinare propriu-zisa a pielii, dermatologul poate cere si informatii despre stilul alimentar, posibilele tratamente pe care le urmezi, nivelul de expunere la soare si alte astfel de detalii ce ar putea fi relevante.
Recomandarea generala privind frecventa controalelor periodice este o data pe an. Persoanele cu risc de dezvoltare a unei afectiuni trebuie sa mearga mai des de atat. Dermatologul pe care il alegi este persoana potrivita care sa te sfatuiasca in acest sens, el fiind si cel care creeaza un plan de tratament pentru problemele depistate. Ulterior recomandarii unui tratament pentru problema identificata, medicul monitorizeaza evolutia afectiunii si eficienta tratamentuli.

Cand este indicat sa mergi la dermatolog?

Tinand cont de faptul ca in spectrul dermatologiei intra peste 3.000 de boli, situatiile in care ar putea fi nevoie sa te adresezi unui medic specializat in acest domeniu sunt multiple. Medicul dermatolog poate diagnostica, printre altele, cancerul de piele, acneea, bolile infectioase ale pielii si alte boli ce tin de piele, anexele pielii si mucoasele adiacente.
In continuare, vor fi prezentate doar cateva dintre situatiile in care trebuie sa te prezinti la cabinetul unui dermatolog:

1. Acnee

In randul adolescentilor, acneea este o problema foarte frecventa. Aceasta ii poate afecta inclusiv la nivel psihologic, din cauza unei stime de sine scazute. In unele cazuri, tratamentele fara prescriptie medicala sunt eficiente pentru a tine acneea sub control, dar nu mereu functioneaza. Persoanele care sufera de acnee au nevoie de un tratament adecvat tipului de piele si severitatii problemei;

2. Eruptii cutanate

Daca ai o eruptie cutanata care iti provoaca mancarime si care nu dispare, este necesar sa mergi la dermatolog. Cauzele pot fi diverse: reactii alergice la anumite medicamente, psoriazis, urticarie, alergie la praf, infectie fungica si multe altele. Daca eruptia cutanata este insotita de simtpome precum dureri toracice, febra si stari de lesin trebuie sa mergi de urgenta la medic;

3. Caderea parului

In fiecare zi, este normal sa pierzi intre 50-100 de fire de par. Daca observi ca a inceput sa iti cada mai mult par decat este normal, e timpul sa iti faci o programare la dermatolog. Poate fi vorba despre o afectiune a scalpului sau de alte cauze, pe care medicul le va determina astfel incat sa poata recomanda tratamentul potrivit;

4. Mancarimi si uscarea pielii

Daca ai pielea foarte uscata si ai deseori mancarimi, motivul poate fi o eczema. Cand acestea persista si iti provoaca un disconfort constant, cel mai bine ar fi sa vezi un medic pentru a primi recomandari in vederea ameliorarii mancarimilor si tratarii problemei;

5. Modificarea aspectului unei alunite sau a unei pete

Cand sesizezi o alunita care isi schimba forma sau dimensiunea, fie ca e o alunita pe care o ai dintotdeauna sau nu, este imperativ sa mergi la dermatolog. Daca alunita iti provoaca mancarimi sau este dureroasa, vizita la medic devine si mai urgenta. Astfel de semne pot sa indice aparitia cancerului de piele, astfel ca e bine sa afli in timp util diagnosticul corect.
Acelasi lucru se aplica si pentru petele de la nivelul pielii, care sunt vizibile prin culoarea mai inchisa fata de restul acesteia. Dermatologul le evalueaza in cadrul unei examinari detaliate si stabileste daca aceste pete reprezinta un motiv de ingrijorare sau nu;

6. Probleme cu unghiile

Daca unghiile tale isi schimba forma, textura si culoarea, acestea pot fi semnele unei infectii. Modificarile pot sa indice inclusiv existenta unor boli hepatice, afectiuni cardiace, anemiei sau diabetului. Unghia incarnata si ciupera unghiei sunt cele mai comune probleme ale unghiilor, ambele fiind deranjante si inestetice;
Exista multe motive pentru a merge la dermatolog. Chiar daca pielea ta nu pare sa aiba probleme, intotdeauna este bine sa ai o confirmare din partea unui specialist. Inainte de consult, nu folosi cosmetice (creme, uleiuri, parfumuri) sau machiaj, tocmai pentru ca pielea sa poata fi examinata in detaliu, asa cum este ea in mod natural.

Cum decurge un consult la dermatolog?

Este necesar sa te programezi la dermatolog mai ales atunci cand sesizezi schimbari suspecte la nivelul pielii. Consultul in cadrul unui cabinet de dermatologie incepe cu anamneza, adica etapa in care medicul iti pune diferite intrebari legate de problema care te-a adus in cabinetul sau ori despre starea de sanatate a pielii.
Urmatoarea etapa este reprezentata de examenul clinic, care permite medicului sa examineze cu precizie leziunile cutanate si sa puna un diagnostic. In unele cazuri, poate fi nevoie de investigatii mai ananuntite, cum ar fi analize de laborator.
Dermatoscopia este o metoda moderna de investigatie a pielii, pe care medicii dermatologi o folosesc cu scopul de a creste acuratetea diagnosticului. . Un astfel de control nu doare si nu provoaca disconfort. Dermatoscopia este eficienta in identificarea in stadiu incipient a melanomului, care este cea mai agresiva forma de cancer de piele. Sansele de a dezvolta aceasta boala sunt mai mari in randul persoanelor care se expun foarte des la soare.
Dupa investigatiile suplimentare (acolo unde este cazul) si stabilirea diagnosticului, medicul recomanda un tratament adecvat pentru pacient si monitorizeaza evolutia bolii. In aceste cazuri, frecventa vizitelor anuale la dermatolog creste.

Asadar, este indicat ca orice persoana sa treaca pragul unei clinici sau cabinet de dermatologie cel putin o data pe an. Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar afectiunile pot fi gestionate mai usor daca se intervine la timp. De altfel, controlul regulat este un instrument de prevenire a unor afectiuni grave, asa cum este melanomul.